fredag 30. mars 2007

PÅSKEVERKSTED







På årets påskeverksted, var det ikke bare formingsverksted. Vi hadde også eggeleik-stasjon, eggedosis-stasjon og påskegrubliser med vafler.

FUGLEKASSER ....







Så er tiden til å få ut fuglekassene kommet. 2.klasse satte opp sine i Bekkedalen.

fredag 23. mars 2007

SÅ BLE DET FEST.......



Like før vi går inn til eksamen ....... ganske spente , like godt å lukke øynene litt!!!................






Yes !!!! Eksamen gikk glimrende! Det måtte feires med vafler i 5. og 2.klasse, klassene til Kari og meg. Vi inviterte også Malene renholder, som har fylt 50 år, og hun fikk bursdagssang og vafler.


torsdag 15. mars 2007

NORSK OG FORMING



I dag hadde elevene en kombinert oppgave norsk og forming-male-tegne. De skulle lese instruksjonen og ved hjelp av maling, en fingertupp og en blyant ble et bilde til.

MED HYSSING OG MALING


Med hyssing og maling klarte 2.klasse sammen med Anders og Lena å "trylle" fram flotte påskebilder i dag! Siste uka har vi hatt fokus mot knytting og knuter av forskjellig slag. Elevene har tatt "knytesertifikat", der enkelte gikk rett opp til "førerprøven". Andre ville ha "kjøretimer" først, så tentamen og "oppkjøring" til slutt. Å ta sertifikat var utrolig motiverende.
I tillegg til skolisseknuter, har elevene lært om båtmannsknuter og pålestikk!! Godt å ha en "seilvant" lærer iblant oss!

onsdag 14. mars 2007

"DE FANTASTISKE 4"




























































































LESE FOR Å LÆRE !!!
I flere av klassene har vi jobbet med læringsstrategier. Det er veldig viktig at fokus rettes på hvordan vi må lese for å lære. Spesielt en metode - resiprok (gjensidig) har blitt prøvd ut. Her har vi 4 fantastiske hjelpere:
1. Spådama – Sylvia. Den synske – eksperten på å foregripe
Tenke seg til
Bruk overskrifter, bilder og kanskje noe du har lest allerede til å tenke ut hva det handler om videre.
Jeg tror….., fordi… Jeg vedder på at….., fordi… Jeg tror jeg kommer til å lære….., fordi…















2. ”Nysgjerrig Per – ekspert på å stille spørsmål
Lure på
Tenk ut spørsmål mens du leser.
Bruk spørreordene hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.
Husk: Vi har to slags spørsmål: ”i boka-spørsmål” og ”i hodet-spørsmål”. Lag noen av hvert slag.















3. Derek den dyktige – ekspert på å oppklare
Oppklare
Oppdager du noe du ikke forstår?
Hvordan kan du oppklare et vanskelig ord eller setning i teksten?
-Les ordet om igjen. Les setningen om igjen. -Kan ordet deles opp? -Har du hørt ordet før, eller noe som ligner? -Les videre. -Kan du bruke et annet ord isteden? -Snakk med en kamerat.















4. Sam med lasso’n – ekspert på å oppsummere
Sammenfatte
Bruk dine egne ord, og fortell hva som var hovedpoenget i teksten eller avsnittet.
Denne teksten handlet om …. Dette avsnittet var om ….

Målet er etter hvert å gi elevene ei ”verktøykasse full” med ulike læringsstrategier, og at de læres opp til å bli strategiske lesere som velger den metoden som passer til det stoffet som skal læres. Kari, Aslaug og Hilde på Tunhovd skole har skrevet oppgave om dette i forbindelse med videreutdanning i norsk.
Metoden kan utmerket arbeides med ved hjelp av drama. Bildene er fra en Krl time i 2.klasse.

fredag 9. mars 2007

SKIDAG FOR HELE SMÅSKOLETRINNET
















I dag har vi hatt skidag for hele småskoletrinnet. På Sønsterudjordet måtte vi tråkke en del sjøl, men det gikk bra. Elevene fikk boltre seg med ulike aktiviteter:
Bålstasjon med grilling, hoppstasjon, skiskyting, utfor, lek i snøen og portkjøring under staver. Elevene var utrolig aktive. De var veldig fornøyde med at de sjøl fikk velge stasjonsrekkefølge, men de måtte innom minst 2 stasjoner i tillegg til matstasjonen. Noen av elevene hadde nok ønsket at de kunne suse ned Bekkedalen, men det tok vi ikke sjansen på med så mange. En fin dag, sola kom på en snarvisitt, og hjalp til med store klabber under skia.




mandag 5. mars 2007

VINTERBILDER


Vi gjør litt av hvert på skolen, men systematisk opplæring i slike svev, nei - det får heller ligge. Bildet viser Magnus i et av hans luftige svev i Uvdal.

FRA EN TIME I MATEMATIKK ....

Så er vi igang igjen etter vinterferien. Hele 7 elever og Aslaug har hatt influensa
i ferien.
I dag hadde vi en fabelaktig jobbedag! Det starta med høytlesing av boka "flugepapir". Og Aslaug trener og trener på å bruke noe av all lærdommen hun har fått på høyskolen i Vestfold i vinter. Lydmalende ord var vi innom,- onomatopoetikum!! Slike var det mange av i "flugepapir", surr-surr, svisj-svisj. Dette ordet var så langt at vi måtte telle antall stavelser.
Elevene var utrolig selvstendige og dyktige.De leste og de skrev, de stavet og de regnet. Eneste vi ikke rakk i dag, var å høre om sabbaten i krl. Det får komme en annen dag.
Ragnhild hadde en hel skoletime med gjennomgang av "romlige former".
Vi repetert og vi lærte: firkant - rektangel - kvadrat og prisme,
sirkel og sylinder,
pyramide, kjegle og kule.
Det var virkelig et godt eksempel på hva som foregår i et dialogisk klasserom: der er det samspillet og responsen fra elevene som går hånd i hånd med at læreren lærer bort!! Så var det jobbing i arbeidsbøker, på data og lek med jovo. Elevene måtte ljo age noen av alle de tredimensjonale fformene vi hadde snakket om.